Paletizeri - Automatski sistemi za paletizaciju

GTS Adriatic d.o.o. > Paletizeri – Automatski sistemi za paletizaciju

Qimarox je vodeći proizvođač komponenti za sisteme za rukovanje materijalom (paletizeri, proizvodne dizalice, paletni liftovi, mašine za pakovanje i zaštitni sistemi). Qimarox se ističe svojom savremenom vizijom i pristupom u kojem su inovacija, kvalitet i dodatna vrednost od najveće važnosti.

Highrunner HR7 je najbrži, najfleksibilniji paletizer iz Qimarox asortimana. Ono što je interesantno je da se proizvodi na paletu deponuju sloj po sloj. Da bi to uradila, mašina ima ugrađen bafer, gde svaki formirani red ostaje dok se sloj ne završi. Nanošenjem celog sloja odjednom, Highrunner HR7 treba da napravi manje pokreta. Ovo štedi vreme, što povećava kapacitet.

Pošto se paleta kreće gore-dole sa Highrunner HR7 fleksibilnim paletizatorom, redovi više ne moraju da se pomeraju vertikalno dok se odlažu. To štedi još više vremena, posebno sa paletama koje treba slagati na 1,80 metara ili više. Ovo čini Highrunner HR7 jednim od najbržih paletizera na tržištu.

Šta su paletizeri?

Paletizator ili paletizer je mašina koja automatski slaže pakete robe ili proizvode na paletu. U prošlosti je to radio čovek. Ovo je bio dugotrajan, skup i težak rad za radnike. Danas postoji niz različitih rešenja za paletizaciju. Neka od nih su:

konvencionalni paletizeri: visoki nivo (visok unos) i niski nivo (nizak unos)

* Paletizeri visokog nivoa su konstruisani na takav način da drvena paleta prima slojeve paketa na podu, a zatim se spušta kako se slojevi dodaju.

* Niskoslojni paletizatori su izgrađeni tako da drvena paleta ostaje na nižem nivou, a slojevi paketa se ređaju naviše.

Druga opcija su roboti za paletiziranje koji su zatvoreni u sigurnosnoj zoni radi zaštite operatera. Robot za paletiranje je opremljen jednom ili više glava za hvatanje za obavljanje različitih zadataka u isto vreme.

Razlog za ovaj razvoj je da postoji niz različitih materijala za paletizaciju. Radi se o stvarima kao što su:

Džakovi, kutije, sanduci, tacne i još mnogo toga. Svaki od ovih predmeta ima svoje načine rukovanja. Jedno je delikatnije od drugog. Takođe, proizvodi unutar pakovanja mogu se dosta razlikovati, što takođe znači da im je potrebno drugačije rukovanje. Na primer, staklo se može lako razbiti, dok odeća ne može.